Comunicate de presă

Academia de Studii Economice din București anunţă finalizarea cu succes a proiectului Abordări privind managementul sănătății publice în contextul pandemiei COVID-19


Academia de Studii Economice din București anunţă finalizarea cu succes a proiectului "Abordări privind managementul sănătății publice în contextul pandemiei COVID-19", în cadrul competiţiei de proiecte Soluţii organizat de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI).

Proiectul, coordonat științific de prof. univ. dr. Herţeliu Claudiu, prodecan al Facultăţii de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică de la ASE, a fost implementat în parteneriat cu Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Center for Health Outcomes & Evaluation S.R.L şi a implicat zeci de specialisti din majoritatea facultăţilor universităţii.

Scopul proiectului a fost să vină în sprijinul autorităţilor implicate în lupta cu COVID-19 prin realizarea proiectului tehnic al unei platforme integrate de tip open source pentru managementul de sănătate publică în contextul pandemiei COVID-19, realizarea prototipului funcţional al platformei, întocmirea documentaţiei de instalare, administrare, utilizare şi suport tehnic al portalului şi al modulelor specifice şi prin identificarea, realizarea, testarea şi validarea API-urilor specifice ce au fost implementate în cadrul platformei. Portalul şi toate modulele componente au fost dezvoltate şi publicate sub licenţă Open Source şi sunt disponibile prin intermediul serviciului de găzduire web GitHub. Portalul dezvoltat poate fi utilizat în condiţii optime atât prin intermediul calculatoarelor personale cât şi al dispozitivelor mobile, facilitând astfel utilizarea sa şi în mediile defavorizate. Soluţiile oferite asigură un nivel ridicat de versatilitate prin posibilităţile de preluare automată şi zilnică a datelor disponibile din surse autorizate, atâta timp cât acestea sunt oferite prin intermediul API-urilor de către furnizor, crearea şi implementarea unor şabloane ce sunt utilizate pentru popularea cu informaţii relevante a modulelor de e-learning si e-recruitment ce vor asigura posibilitatea extinderii ulterioare a sistemului, integrarea informaţiilor de tip text cu resurse multimedia în cadrul modulelor de e-learning si e-recruitment.

Principalele rezultate obţinute au fost realizarea proiectului tehnic al platformei integrate de tip open source pentru managementul de sănătate publică în cazul pandemiei COVID-19, utilizarea portalului open source pentru managementul de sănătate publică în cazul pandemiei cu module de e-learning /e-training, e-recruitment, realizarea documentaţiei de instalare, administrare, utilizare şi suport tehnic a portalului integrat şi al modulelor specifice, realizarea API şi a documentaţiei privind API specific în cadrul portalului.

Implementarea proiectului a reconfirmat determinarea Academiei de Studii Economice din București, ca lider al învăţământului superior economic din România, de a se implica prin cercetatorii sai, în realizarea unor studii temeinice cu ofete concrete de diminuare maxima, respectiv de recuperare a pierderilor inerente, generate de pandemie. Prin urmare, ASE a inițiat mai multe proiecte instituționale, cum este cel de fata, cel mai important și de anvergură fiind ”ReStart Economia. Măsuri de combatere a efectului economic și social al COVID 19 în România”. Demersul s-a alăturat altor inițiative ale universităţii de diminuare a efectelor pandemiei COVID-19, precum punerea la dispoziția autorităților statului, gratuit, în scopul extinderii capacității locale de gestionare a populatiei suspecte de COVID 19, a imobilul Centrului său de pregătire profesională din orașul Covasna, cu toate dotările existente, sprijinirea antreprenorilor români prin oferirea de servicii gratuite de consultanță în afaceri, focalizate pe managementul crizei, sprijinirea cadrelor didactice din învățământul preuniversitar și universitar prin oferirea de tutoriale și materiale de suport pentru utilizarea mijloacelor de învățământ online, dar și acces la resurse de interes pentru elevi; oferirea, prin psihologii și specialiștii săi, de servicii gratuite de asistență și consiliere psihologică.

Academia de Studii Economice din Bucuresti a câștigat competiția de Soluții tema Abordări privind managementul sănătății publice în contextul pandemiei COVID-19


În cadrul competiției de Soluții tema Abordări privind managementul sănătății publice în contextul pandemiei COVID-19, organizată de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), proiectul propus şi coordonat de Academia de Studii Economice din Bucuresti (ASE) a fost declarat câștigător.

După o primă etapă a competiției, în care s-au înscris 18 proiecte, lista scurtă cu potențialii contractori a cuprins 6 proiecte ce implicau 18 entităţi de cercetare prestigioase (universități, institute de cercetare, spitale şi companii private), printre care s-au numărat Universitatea Politehnică Timişoara, Universitatea Naţională de Apărare "Carol I", Institutul Naţional de Medicină Aeronautică şi Spaţială Gral Dr. Av V. Anastasiu, Institutul Oncologic Prof. Dr. I Chiricuţă Cluj Napoca, Ministerul Apărării Naţionale prin Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare (ACTTM), Universitatea Politehnică din Bucureşti, Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balş, Institutul de Ştiinţe Spaţiale - Filiala INFLPR. După cea de a doua etapă, proiectul coordonat de Academia de Studii Economice din Bucuresti a fost selectat pentru finanţare.

Proiectul, coordonat științific de prof. univ. dr. Herţeliu Claudiu, prodecan al Facultăţii de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică de la ASE, este implementat în parteneriat cu Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Center for Health Outcomes & Evaluation S.R.L.

Scopul proiectului este să vină în sprijinul autorităţilor implicate în lupta cu COVID-19 prin realizarea proiectului tehnic al unei platforme integrate de tip open source pentru managementul de sănătate publică în cazul pandemiei COVID-19, realizarea prototipului funcţional al platformei, întocmirea documentaţiei de instalare, administrare, utilizare şi suport tehnic al portalului şi al modulelor specifice şi prin identificarea, realizarea, testarea şi validarea API-urilor specifice ce vor fi implementate în cadrul platformei. Portalul şi toate modulele componente vor fi dezvoltate şi publicate sub licenta Open Source şi vor fi disponibile prin intermediul serviciului de găzduire web GitHub. Portalul va fi dezvoltat astfel încât să poată fi utilizat în condiţii optime atât prin intermediul calculatoarelor personale cât şi al dispozitivelor mobile, facilitând astfel utilizarea sa şi în mediile defavorizate. Soluţiile oferite vor permite dezvoltarea ulterioară a acestuia şi asigură un nivel ridicat de versatilitate prin posibilităţile de preluare automată şi zilnică a datelor disponibile din surse autorizate, atâta timp cât acestea vor fi oferite prin intermediul API-urilor de către furnizor, crearea şi implementarea unor şabloane ce vor fi utilizate pentru popularea cu informaţii relevante a modulelor de e-learning si e-recruitment ce vor asigura posibilitatea extinderii ulterioare a sistemului, integrarea informaţiilor de tip text cu resurse multimedia în cadrul modulelor de e-learning si e-recruitment. Informații detaliate privind competiția de proiecte pot fi consultate pe website-ul UEFISCDI: https://uefiscdi.gov.ro/solutii-2020-2-abordari-privind-managementul-sanatatii-publice-in-contextul-pandemiei-covid-19.

Câștigarea acestui proiect a reconfirmat determinarea Academiei de Studii Economice din București, ca lider al învăţământului superior economic din România, de a se implica prin cercetatorii sai, în realizarea unor studii temeinice cu ofete concrete de diminuare maxima, respectiv de recuperare a pierderilor inerente, generate de pandemie. ASE a inițiat mai multe proiecte instituționale, cum este cel de fata, cel mai important și de anvergură fiind ”ReStart Economia. Măsuri de combatere a efectului economic și social al COVID 19 în România”. Demersul s-a alăturat altor inițiative ale universităţii de diminuare a efectelor pandemiei COVID-19, precum punerea la dispoziția autorităților statului, gratuit, în scopul extinderii capacității locale de gestionare a populatiei suspecte de COVID 19, a imobilul Centrului său de pregătire profesională din orașul Covasna, cu toate dotările existente, sprijinirea antreprenorilor români prin oferirea de servicii gratuite de consultanță în afaceri, focalizate pe managementul crizei, sprijinirea cadrelor didactice din învățământul preuniversitar și universitar prin oferirea de tutoriale și materiale de suport pentru utilizarea mijloacelor de învățământ online, dar și acces la resurse de interes pentru elevi; oferirea, prin psihologii și specialiștii săi, de servicii gratuite de asistență și consiliere psihologică.